Petua dan Petua untuk Menghilangkan Hama Habuk dari Rumah

Tips and Tricks to Get Rid of Dust Mites from Home

buang hama habuk dari rumah

Hama habuk ialah perosak kecil yang menyeramkan yang terdapat di kebanyakan rumah yang memakan sel kulit mati kita. Makhluk-makhluk itu kecil dan sukar dilihat, jadi ia adalah kes hilang akal. Walau bagaimanapun, alahan dan masalah dermatologi seperti ekzema boleh menjadi masalah bagi sesetengah orang apabila populasi hama habuk berkembang di luar kawalan. Petua ini akan menunjukkan kepada anda cara menghilangkan hama habuk supaya anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada alahan dan keadaan kulit anda.

Bagaimana Anda Mendapat Hama Habuk?

Anda tidak akan pernah menyingkirkan hama habuk sepenuhnya. Di mana sahaja anda menemui manusia dan haiwan peliharaan mereka dan persekitaran yang cukup lembap, akan ada hama habuk, tetapi itu tidak bermakna anda perlu hidup dengan alahan hama habuk.

Hama habuk tidak menjadi masalah pada kebanyakan masa. Walau bagaimanapun, apabila populasi di luar kawalan, hama habuk boleh mencetuskan tindak balas alahan dan ruam kulit pada orang yang sensitif terhadap kehadiran mereka.

Mengapa Anda Perlu Menghilangkan Hama Habuk

Hama debu lebih suka kawasan yang gelap dan lembap dengan banyak makanan. Perabot upholsteri, katil haiwan peliharaan dan tilam hanyalah beberapa tempat kegemaran mereka, tetapi rumah anda tidak mempunyai kekurangan hartanah hama habuk utama.

Kebanyakan orang tidak alah kepada hama habuk secara langsung. Sebaliknya, gejala alahan hama habuk disebabkan oleh bahagian badan dan najis mereka. Gejala alahan hama termasuk bersin, mata berair, sinus tersumbat, asma, dan ekzema.

Cara Menghapuskan Hama Habuk Dari Rumah Anda

Anda tidak akan dapat menyingkirkan sepenuhnya hama habuk di rumah anda, tetapi anda boleh mengawal populasi mereka dengan pembersihan yang teliti. Berikut ialah beberapa tugas yang perlu anda lakukan secara kerap untuk mengelakkan populasi hama habuk daripada meletup di sekitar rumah anda.

Bersihkan Tilam dan Peralatan Tempat Tidur Anda

Hama habuk biasanya menyukai tempat di mana manusia dan haiwan peliharaan menghabiskan masa mereka. Kawasan ini mengumpul kebanyakan sel kulit mati, sumber makanan teratas untuk hama habuk. Atas sebab ini, tilam, sofa dan katil haiwan peliharaan adalah tempat anda akan menemui populasi hama habuk terbesar.

Kita cenderung untuk menumpahkan banyak sel kulit kita terus dari kepala kita dan ke dalam sarung bantal kita, tetapi cadar mengumpul banyak juga. Mencuci peralatan tempat tidur anda pada suhu sekitar 135 darjah Fahrenheit akan menghapuskan kebanyakan hama habuk.

Sesi dalam pengering panas akan membunuh hama habuk yang terselamat daripada cucian. Membersihkan cadar anda seperti ini sekurang-kurangnya sekali seminggu sepatutnya cukup untuk memastikan populasi hama habuk terkawal.

Katil Haiwan Kesayangan

Bersama-sama dengan katil anda sendiri, anda juga harus memberi perhatian kepada katil haiwan kesayangan anda, kerana hama habuk menyukai persekitaran yang hangat dan lembap yang disediakan oleh haiwan kesayangan anda untuk mereka, bersama-sama dengan makanan biasa sel kulit mati. Anda juga harus mencuci mana-mana katil haiwan peliharaan berkain lembut setiap minggu.

Berhabuk

Hama habuk lebih suka gentian selesa perabot lembut yang memerangkap sel kulit mati, tetapi ia juga boleh bersembunyi pada permukaan keras. Gunakan kain habuk lembap atau kain elektrostatik untuk mengumpul habuk dan bukannya habuk bulu kering yang mengebulkan habuk ke udara. Bilas kain di dalam air panas apabila anda selesai.

Memvakum

Pembersih vakum standard tidak akan menyingkirkan hama habuk kerana gentian penapis tidak cukup kecil untuk menangkap makhluk kecil. Mereka juga tersekat dalam kain apa sahaja yang anda cuba bersihkan, yang memberikan mereka cengkaman yang kukuh terhadap tersedut.

Sebaliknya, anda boleh menggunakan pembersih vakum hama habuk dengan sedutan yang lebih kuat, pad bergetar yang tidak dapat dielakkan dan cahaya UV pembunuh kuman untuk penyingkiran pantas. Pembersih hampagas hama habuk juga mengandungi penapis halus yang memerangkap zarah-zarah kecil seperti bulu haiwan peliharaan, hama habuk dan najis hama habuk, jadi anda akhirnya boleh bebas daripada alahan hama habuk.

Anda tidak akan sekali-kali menghapuskan hama habuk dari rumah anda sepenuhnya, tetapi mengehadkan pendedahan anda boleh mengurangkan risiko tindak balas alahan. Lawatan dengan doktor anda sentiasa sangat disyorkan jika anda menunjukkan sebarang gejala.

Bacaan seterusnya

Why Does Dust Mite Allergies Affect Malaysians More Than Others? - Dust Mite Symptoms And Causes Explained

Tinggalkan komen

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.